Referenciák

.
Egy különleges tréning, ami segíthet az autizmuson

Ricsi dühkitörései miatt tavaly családja még sokat szenvedett. Szülei egy évvel később már arra is jó esélyt látnak, amire korábban soha, hogy autista fiúk simán leérettségizik. Zoltán mentális tréningje most úgy látszik nemcsak a fiú, hanem az egész család sorsát fordította meg.

“Ricsi 14 éves. Az autizmus enyhébb formájával él. Nyugodt, kiegyensúlyozott gyerek. Egy évvel ezelőtt azonban ez nem így volt. A változás Zoltánnak köszönhető, aki egy általa kifejlesztett terápiával kezeli Ricsit már lassan egy éve. Zoltán azt vallja, mentális tréningjével, amit két éve alkalmaz, minden viselkedés zavaros emberen képes segíteni, így az autistákon is.

Az autizmusnak széles spektruma van, vannak, akik súlyosabban, mások kevésbé markánsan érintettek. Jellemzően bizonyos dolgokban jobban teljesítenek, másokban pedig egy kisgyerek szintjét sem érik el. Vannak olyanok, akik különleges képességekkel rendelkeznek. Az autizmus a szociális képességekben és a kommunikáció zavarában jelentkezik elsősorban.

Noel 17 éves. Autista. Emellett középsúlyos értelmi fogyatékos. Beszélni, írni, olvasni nem tud. Váratlanul ki tud zökkenni nyugodt állapotából, ilyenkor teljesen kontrollálatlan a viselkedése, és sokszor magában is kárt tesz. Legutóbb öt mentős és hét rendőr volt kint a családnál, amikor a fiú dührohamot kapott.

Olivér 11 éves, az autizmus széles spektrumának az eleje és a közepe között helyezkedik el. A kisfiú integrációs iskolában tanul, ahova egyéb képesség zavaros gyerekek is járnak. Olivér anyukája rendkívül fontosnak tartja, hogy mindenki megértse mi az autizmus. Meggyőződése, hogy elfogadással, segítséggel ők is egy közösség aktív tagjai lehetnek- és hisz abban, hogy így Olivér később önálló életre is képes lesz.

Van, aki úgy gondolja, hogy az autizmus súlyossága enyhíthető diétával, különféle fizikai, mentális terápiával. Az őket körülvevő befogadó környezet is fejleszti a személyiségüket. Zoli egy saját módszert alkalmaz. Nem kell elfogadni, de talán érdemes tudni róla.”

Forrás: RTL Klub

Comments are closed.